Onlangs verscheen een bericht over servies dat niet veilig gebruikt kan worden. Het bericht gaat voornamelijk over producten die bestaan uit een mix van bamboe of mais met melamine, een samenstelling die Rice niet gebruikt. De NVWA adviseert om die producten niet meer te gebruiken. Zulk servies wordt vaak aangeduid als bamboeservies. Het is vaak dof en soms zie je er vezeltjes in. 

In mijn shop vind je veel melamine producten van Rice. De melamine producten van Rice bevatten geen bamboe of mais en voldoen aan alle EU regels en ondergaan continue de benodigde tests. De NVWA heeft voor melamine zonder bamboe of mais geadviseerd om de norm voor bepaalde stoffen te verlagen, omdat bij de huidige norm geen rekening is gehouden met kinderen van 0 tot 3 jaar. De samenstelling van het melamine van Rice is zodanig dat het ruim binnen de huidige toegestane limieten valt. Ook als de regels van de EU aangescherpt zouden worden, verwacht Rice dat hun melamine producten ruimschoots binnen de marges van de gestelde limieten zullen vallen. In afwachting van de nieuwe norm adviseert de NVWA om melamine alleen bij lage temperaturen (koud of lauwwarm) te gebruiken bij kinderen tot 3 jaar.

De maximale gebruikstemperatuur is 70 graden Celsius, ook bij gebruik in de vaatwasser. Rice melamine kan niet in de oven of magnetron. Ik adviseer om altijd de specificaties van de producten te lezen en je te houden aan de gebruiksaanwijzingen.

Via deze link lees je de informatie en het advies van het NVWA. 

Deze informatie heeft betrekking op het Rice servies dat in mijn shop is verkocht. Mocht je naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, neem dan contact met me op. Heb je jouw servies elders gekocht dan kun je het beste contact opnemen met de shop waar je het hebt aangeschaft of met Rice zelf, als de shop niet langer bestaat. Voor andere merken melamine dien je contact op te nemen met de shop waar je je product hebt gekocht.